2010. július 3., szombat

Hogyan vonzz madarakat a kertedbe?


Ingyen terápia és növényvédelem, valamint egy kis kikapcsolódás - csábíts kertedbe madarakat!

A madarak élettel töltik meg a kertet, színes tollazatukkal, vidám ténykedéseikkel, érdekes madárfüttyeikkel és énekükkel. Jelenlétük egy remek mód a bosszantó rovarok kordában tartására veszélyes mérgek használata nélkül. A "madárlesnek" mindemellett stresszoldó hatása is van.


Sokféle fa és bokor ültetésével kiváló fészkelő- és pihenőhelyet biztosíthatunk, táplálékul a gyümölcsök és rovarok szolgálnak. Míg arra vársz, hogy a fák és bokrok megnőjenek, lássunk 2 egyszerű módot, amivel máris megkezdheted a madarak vonzását. Könnyen elkészíthető, újrahasznosított madárházak és -fürdetők biztonságos helyet nyújtanak a tollas állatkáknak, hogy a ragadozóktól (pl. házimacska!) távol gubbasszanak.

Madárfürdető egy szempillantás alatt

Éppen bármilyen sekély tartály, ami megtartja a vizet alkalmas fürdetőnek. Fogj egyet, aminek vastag a szegélye, hogy legyen mire leszállniuk a madaraknak, széles az átmérője, a közepe 3-7 cm mély (ha ennél mélyebb, rakj a közepére lapos köveket, amire a madarak rá tudnak állni, s így nem fulladnak meg). Egy régi növény alátét, egy behorpadt tepsi, vagy egy szemetesvödör fedele remek madárfürdővé válhat.

Helyezheted a fürdetőt közvetlenül a földre, egy tönkre, egy nagy felfordított virágcserépre (remek hasznosítása egy repedt darabnak), vagy bármilyen stabil tárgyra, ami megfelelő talpazatnak. Győződj meg róla, hogy a talpazat és a tartály kellően stabilak, s egy lelkesen fürdőző madárcsapat nem fogja tudni felborítani. Ha maga a fürdető elég könnyű ahhoz, hogy elfújja a szél, tegyél egy nagy, vonzó követ a közepére, s töltsd meg friss vízzel.

Helyezd a fürdetőt 2-3 méterre a macskák és más ragadozók esetleges búvóhelyétől, de közel a bokrokhoz, ágakhoz, ahova a madarak visszavonulhatnak, ha megriadtak az említett ragadozótól. Az ablakon kívüli, vagy egy padhoz közeli elhelyezés, ami jó rálátást nyújt a madarakra remek kikapcsolódás, de amennyiben az ablakod közelébe teszed, legalább 1 méterre legyen a háztól, hogy megelőzd az ablaknak repüléseket, ami évente fél-1 milliárd madár halálát okozza.

Mindig pótold a vizet, ha szükséges, így a madarak számíthatnak rá, hogy mindig friss vizet találnak, mikor megállnak - figyeld meg, ahogyan sorba állnak az ivásért! Öntsd ki a piszkos vizet néhány naponta, így nem fog a szúnyogok tenyészhelyéül szolgálni. Ha szükséges egy durva kefével is átsikálhatod a belsejét, hogy tisztán tartsd.

Madárház tejes dobozból

A természet faágak és bokrok formájában kínál otthont a madaraknak, ám ők igen megbecsülik a madárházak nyújtotta extra védelmet. Egy egyszerű búvóhely elkészítéséhez nincs szükség semmilyen asztalosi képzettségre, vagy szerszámokra, mindössze egy tejes karton és pár csavar kell.

Amire szükséged lesz:

- egy üres 1,5-2 l-es tejes/gyümölcsleves doboz
- tűzőgép
- kb. 2 méter erős zsinór vagy szintetikus fonal
- egy kicsi, éles kés
- alacsony-VOC festék, nem mérgező ragasztó, dekoratív anyagok (fakultatív)

Hogyan készítsd el:

1. Alaposan tisztítsd meg és szárítsd ki a kartont!

2. Fűzd össze szorosan a karton tetejét, vagy a kiöntőnyílást, hogy teljesen zárt tetőt kapj!

3. Vágj az egyik oldal közepébe egy kört, kb. 10 cm-rel a teteje alatt! A lyuk nagyjából 3-4 cm átmérőjű legyen, ez a legtöbb madárnak megfelelő. Amennyiben egy különleges madárfajt szeretnél a területedre csábítani, természetesen a lyuk szükség szerint kisebb vagy nagyobb is lehet. Hogy megtaláld a helyes méretet, látogass el a wild-bird-watching.com oldalra. (Az adatok inchben vannak megadva, 1 inch = 2,54 cm.)

4. A bejárattal szembeni oldalon vágj mind a 4 sarokban egy kis lukat, itt lesz hozzáerősítve a fához vagy oszlophoz a házikó.

5. Vízelvezetéshez szúrj néhány apró lukat a doboz alján!

6.  Ki is akaszthatod új madárházadat úgy, ahogy van, ha nem bánod, hogy kis hirdetőtábla függ a kertedben.
De ki is dekorálhatod, pl. befestheted, vagy befedheted papír-/ruhadarabokkal. Festés előtt csiszolópapírral érdesítsd meg a felületét, s utána vond be a festékkel. Használd a fantáziád, s tegyél hozzá díszítéseket, ha a festés megszáradt! Szalmát is ragaszthatsz az oldalára, s igazi kis szalmaházad lesz!

7. Amikor minden dekoráció megszáradt, fűzz egy darab zsinórt a felső, majd alsó két lyukon keresztül, s erősítsd gondosan a házat egy árnyas fatörzshöz vagy oszlophoz, nagyjából 1,5 m-re a földtől. Ez a magasság a legtöbb madárnak megfelelő, különleges fajokhoz nézz utána a wild-bird-watching.com oldalon.

8. Csinálj többet, és akaszd ki őket! Néhány madár, mint pl. a házi ökörszem, telerakja a házakat gallyakkal, hogy ezáltal elejét vegye a versengésnek - mivel ő igen apró, más madarak nem férnének be az odúba.

9. Ősszel lebonthatod ,s eldobhatod a madárházat, mivel az anyaga nem igen bírja ki egy szezonnál tovább. Valamint egy beteg madár, ami meglátogatja a házat, a többieket is megbetegítheti, és a tejes doboz házak igen nehezen tisztíthatók. - rodale


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése