2010. június 28., hétfő

Tudósok felvették a Nap zenéjét

sg.hu

A Sheffieldi Egyetem csillagászai a világtörténelemben először olyan hangokat vettek fel, amik a Naptól származnak.

Felfedezték, hogy a Nap külső rétegéből kiáramló mágneses hurkok pontosan úgy vibrálnak, mint egy hangszer húrjai. Azt is megfigyelték, hogy nem csak oldalirányba, de előre-hátra is mozognak a részecskék, így majdnem úgy viselkednek, mint a hanghullámok. A kutatók a tekervények műholdas felvételeinek segítségével az ott észrevehető rezgéseket hangokká alakították és olyan frekvenciára gyorsították, hogy az emberi fül számára is hallható legyen.



"A dallam különös, de mégis gyönyörű. Érdekes élmény volt hangokat hallani egy ilyen hatalmas és erős forrásból" - nyilatkozta Fáy-Siebenbürgen professzor, a kutatás vezetője. A Sunshine névre keresztelt projekt azzal a céllal indult, hogy új módszereket fedezzenek fel a Nap hasznosítását illetően. "Egy új lehetőség tárul elénk. Ezen hangok vizsgálatával sokkal többet megtudhatunk a Napról és jobban megismerhetjük, mi játszódik le a csillagban. A tekervények úgy rezegnek, mint a gitár húrjai, vagy mint a levegő a hangszerekben. Egy idő múlva ezek a hullámok eltűnnek és ez az, amiből új tényeket tudhatunk meg a Nap fizikájáról" - tette hozzá.



A tudósok úgy hiszik, hogy a hurokszerű tekervényeknek köze van a napkitörésekhez, amik következtében töltött részecskék áramlanak ki a világűrbe. A napszél és a Föld mágneses tere között szoros kölcsönhatás van, ugyanis a naptevékenység erőteljesen befolyásolja a földi magnetoszférát és ionoszférát. Az űridőjárás jelenségei igen komoly hatással vannak nemcsak az űreszközeinkre - mint a műholdak - , hanem földfelszíni létesítményeinkre és elektronikus eszközeink működésére is.

A NASA szakemberei szerint a Nap várhatóan nemsokára újra aktívabb ciklusába lép. A tudósok 2013-ra jósolják, hogy olyan mennyiségű energiák szabadulnak fel, amiket eddig még nem tapasztalhattak. Fáy-Siebenbürgen szerint a Nap "zenéjének" megfigyelésével könnyebben lehet majd arra következtetni, hogy mikor lesz a következő napkitörés.

sg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése