2010. június 26., szombat

Komposztálás, avagy kerti hulladékból fekete arany

Lenyírt fű, konyhai hulladék és lehullott levelek hasznosításával nagyszerű szerves trágyát készíthetünk kertünk vagy pázsitunk számára - ráadásul teljesen ingyen.

A természetben nem létezik olyan, hogy szemét. Levelek, gallyak, és különböző növényi darabok hullanak a földre, ahol aztán a mikroorganizmusok lebontják őket, tápanyagaik a talajba kerülve újrahasznosulnak, hogy a növények egy másik nemzedékét táplálják.

Te is utánozhatod ezt a elegáns ciklust azáltal, hogy kerti hulladékodat mulcsként felhasználod, vagy komposztálod. Ezáltal értékes természeti kincseket tarthatsz távol a szemétlerakóktól, ahol csak fokoznák az üvegházhatású metán termelődését. Emellett a kész komposzttal költségeket takaríthatsz meg, valamint a növényeid is egészségesebbek lesznek! A növények sokkal könnyebben tudják felvenni a komposztban található természetes nitrogént, mint a műtrágyákban lévő szintetikus változatát.


Így készül a komposzt...

Hogy sikeresen végezhessék munkájukat, a gombák és baktériumok "mikrocsordájának", amik "megemésztik" a növényi hulladékot, szükségük van levegőre, vízre, kiegyensúlyozott tápanyagra és megfelelő hőmérsékletre.

A megfelelő mennyiségű levegő biztosítása igen egyszerű, csupán lazán kell komposztodat "becsomagolni".
A víz egyenletességét már nehezebben lehet fenntartani. A halomnak nyirkosnak kell lennie, de nem nedvesnek - akár egy kicsavart szivacs. Olykor hozzá kell adni némi vizet, olykor le kell fedni, hogy távol tartsd az esőtől. Ne aggódj, ha ez nem megy mindig a legjobban! A mikrocsorda megbocsájt neked, s azonnal munkának lát, hogy egyensúlyba hozza a dolgokat.

A mikrocsorda kedvenc rágni valója 3/4 rész száraz barna és 1/4 rész nedves zöld anyag kombinációjából áll. Nem kell szigorúan venni ezeket a mennyiségeket, s minden alkalommal a 2 rész kombinációját hozzáadni a komposzthoz. Az egyensúly a hetek folyamán kell, hogy kialakuljon.

A barna rész száraz leveleket, halott gyomokat és növényeket, szalmát, szénát, faforgácsot, fűrészport, kávézaccot és filtert, szakadt/összetépett kartonpapírt, újságot vagy más fénytelen papírt, zsebkendőt, nem viasz bevonatú papírtányérokat, és hasonlókat tartalmazhat.

A zöld részt friss növényi anyagokból, levelekből, frissen nyírt fűből valamint konyhai hulladékokból/maradékokból állíthatjuk össze. Kerüljük a húst, a zsírt és a növényi olajokat! Nyomokban még rendben van, de nagyobb mennyiségben nem fog lebomlani, és a nemkívánatos dögevőket is odavonzza.

Nagyjából lapítsuk le a halom tetejét minden alkalommal, mikor hozzáadunk valamit, hogy a következő adagoknak legyen min "megülniük". Pótoljuk a vizet, ha száraz a komposzt. Vágjuk fel a nagyobb darabokat, és nyomkodjuk beljebb a nedvesebb részeket, amik esetleg vonzhatnak rovarokat vagy állatkákat. Váltakoztasd a barna és zöld rétegeket (kb. 3-5 cm vastag), vagy keverd őket össze, ahogy hozzáteszed.

Ahogy a mikrocsorda hozzálát a munkának, hő termelődik, ami azt jelenti, hogy a folyamat működik. Egy aktív halom közepe érintésre forró, s hűvös reggeleken láthatóan gőzölög. Hidegebb időben az aktivitás csökken, a fagypont alatti hőmérséklet pedig teljesen leállítja a folyamatot. Azonban fenntarthatod a folyamatot tél idején is a komposzt védett helyre költöztetésével, oldalainak szigetelésével, vagy egy fekete ponyva ráterítésével.

 
Hol tárold?

Egyszerűen csak felhalmozhatod az anyagokat egy félreeső helyen, nagyjából 1 méterre mindentől (kerüld közvetlenül olyan tárgyak mellé helyezni, amiket nem akarsz, hogy rothadásnak induljanak, mint pl. a házad vagy más fa szerkezetek). Tárolhatod komposztodat egy kör alakú drótkerítés-ketrecben is, amely szabadon hagyja áramlani a levegőt ki és be. Kisebb udvarral rendelkezők és kevesebb anyagot komposztálni vágyók elkészíthetik saját komposztládájukat egy kb. 200 literes tartályból, vagy egy nagy műanyag szemetesvödörből is. Ez esetben a láda felétől a 3/4-ig 2-3 centiméterenként lyukakat kell fúrni.

A mikrocsordának nagyjából 6 hónap alatt kell elvégeznie a munkáját, de ez rendkívül sok tényezőtől függ.
Hosszú távon a legegyszerűbb 2 halmot/vödröt fenntartani. Ha ez egyik megtelik, hagyd magára, és tedd az új anyagokat a másikba. Egy kis szerencsével az első komposzt éppen akkor lesz kész, mikor kellene a terület az újabb készítéséhez. A komposztod akkor van kész, mikor az eredeti összetevőkből kevés, vagy semennyi sem azonosítható, s omladozó talajhoz hasonlít enyhe fás illattal.

Hibaelhárítás

A komposztom büdös. A komposztnak enyhe fás illatúnak kell lennie, de ha rossz szaga van, akkor valami nincs egyensúlyban. Talán túl sok zöldet, s kevés barna részt tettél bele, vagy túl sok vizet tartalmaz. Keverj bele több barnát (összetépett újságpapírt, száraz leveleket), és fedd le a tetejét, hogy még több esőt távol tarts, valamint engedd, hogy a levegő szabadon mozogjon, s a felesleges víz eltávozzon. A jövőben hagyd egy kicsit kiszáradni a zöld anyagokat, mielőtt hozzáadod, s terítsd szét vékony rétegben a halmon.

Nem történik semmi. Talán túl sok a barna rész a zöldhöz képest, és/vagy nem eléggé nyirkos. Pótold a vizet, ha a keverék száraz, s szorosan fedd be a halmot, hogy benntartsd a nedvességet. A komposzt átforgatása felgyorsítja a folyamatokat (és segít kiszárítani a halmot, ha esetleg rossz szaga van). Ez nem szükséges, de ha sietsz, forgasd meg hetente egyszer egy kerti villával vagy vasvillával. Próbáld meg a legkevésbé lebomlott anyagokat a halom közepén tartani, ha tudod.

Dolgok, amiket NE tegyél a komposztba:

- nagy rönköket, nagy fadarabokat (túl lassan bomlanak le)
- húst, zsírt vagy növényi olajokat
- "komposztálható" vagy bio műanyagokat (valószínűleg nem fognak lebomlani egy hátsókerti komposztban)
- macska, kutya vagy emberi ürüléket
- gyomirtóval kezelt pázsitból származó fűt (néhány vegyszer a kész komposztban is még aktív lehet!) vagy préselt fát
- kimagosodott gyomokat, vagy olyan gyomok gyökereit, amik a föld alatt terjeszkednek
- citrusféléket

rodale


Tölts le egy egyszerű, képes útmutatót, amit akár a falra is kifüggeszthetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése