2010. június 5., szombat

Lilypad

Ma még csak elképzelés, de lehet hamarabb megvalósul majd, mint gondolnánk. A klímaváltozás káros hatásainak kiküszöbölésére tervezték a liliom alakú szigeteket, amelyeknek energia ellátását természeti erőkkel oldják meg: nap, szél, bioenergia és az árapály erőművek termelte energiát hasznosítják majd. Lilypad, az úszó város saját szén-dioxid termelését a titánium dioxidos felülete nyeli majd el.


Egy ilyen város ötvenezer lakosnak adna biztonságos otthont. Ezekre azért lesz szükség, mert az általános felmelegedés hatására a tengerek szintje megemelkedik majd, így sok szárazföldi terület kerül víz alá. A vízszint növekedés mértéke egyes becslések szerint, az egy métert is elérheti. Az ott élők számára kell majd megoldást találni. Ezek az úszó szigetek a tenger meleg áramlataival közlekednek majd az Egyenlítőtől a sarkokig. Az építmény közepe összegyűjtené az esővizet, ez biztosítaná az édesvíz szükségletet. Felületén természetes növényvilágot alakítanának ki. A Lilypad-ek vagy a part közelében lebegnének, vagy vándorolnának az óceánon, attól függően, hogy a nagyobb tengeri áramlatok – például a Golf-áramlat – merre sodorják az építményeket.

 

Bár a terv egyelőre még jó ideig terv marad csupán, a Lilypad ötlete számos olyan újítást eredményezhet, amelyek segítenek a klímaváltozás miatt jelentkező problémák leküzdésében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése