2011. május 19., csütörtök

Akácvirág köntösben

Nem csupán az illata és a látványa csodálatos, de rengeteg finomság is készíthető belőle a jól ismert akácméz mellett.
Kandírozhatjuk, süteménybe süthetjük, szörpöt, szirupot készíthetünk belőle. Ötletadónak néhány recept ITT.

Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágait, frissen a virágzás kezdetén érdemes szedni. A virágfürtöket begyűjtjük, tartósításához a virágokat lefejtjük a fürtökről, és megszárítjuk. A virágzása, az időjárás függvényében májusra, június elejére esik. A virág illóolajat (linalolt), flavonoidokat, glikozidokat tartalmaz.
A virágtea köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó, enyhe hashajtó, túlzott gyomorsavképződést gátló.


Akácvirág köntösben


Elkészítése nagyon egyszerű. Sűrű palacsintatésztát készítünk, a tésztát ízlés szerint édesítjük. A jól megmosott akácvirág fürtöket a masszába mártjuk, majd bő, forró olajban aranybarnára sütjük őket. Porcukorral meghintve tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése