2010. június 4., péntek

Két németországnyi erdő menekült meg Kanadában

Toronto, Budapest, 2010. május 18. – Példaértékű győzelmet arattak tegnap a környezetvédők és a környezettudatos vásárlók a kanadai őserdők védelméért folytatott több mint hétéves küzdelemben. A történelem eddigi legnagyobb erdővédelmi egyezsége fontos lépés a 72 millió hektárnyi, vagyis két Németországnyi területű, a biodiverzitás megőrzése és a klímaegyensúly szempontjából kulcsfontosságú erdő hosszú távú megóvása érdekében.



A kanadai megállapodás nem jöhetett volna létre a közvélemény támogatása és nyomásgyakorlása nélkül. Az elmúlt évben a Greenpeace már egy kulcsfontosságú győzelmet aratott, amikor a Kimberly-Clark, a világ legnagyobb higiéniai termékeket, többek között a Kleenex papírzsebkendőket gyártó cége beleegyezett egy erdővédelmi politika bevezetésébe válaszul a Greenpeace Kleercut („Tarvágás”) kampányára. „A fordulat, melynek során a fogyasztói aktivizmus képes volt egy óriáscég viselkedését megváltoztatni, precedenst teremtett a többi piaci szereplő számára is, megmutatva, hogy a környezetrombolásban való bűnrészesség egy cég üzleti eredményére is komoly kihatással lehet” - mondta Vay Márton.

Kanada huszonegy jelentős faipari cége a most aláírt megállapodásban közel 29 millió hektárnyi erdő kivágására azonnali moratóriumot rendelt el. Ez a terület csaknem teljesen lefedi az erdei karibu, a veszélyeztetett Kanadában élő rénszarvas kulcsfontosságú élőhelyeit. Emellett a cégek hosszú távon is elkötelezték magukat egy környezetvédelmi terv kidolgozása mellett, hogy a megállapodás végső célját, a 72 millió hektárnyi erdőterület tartós védelmét biztosítsák. Mindezért cserébe a környezetvédő szervezetek és támogatóik felfüggesztették az akcióikat és az erdőirtásban résztvevő gyártók termékeinek bojkottját.

Az erdei karibu egyike az ország legjellegzetesebb állatainak, melynek megóvása azért különösen fontos, mert a karibu ún. esernyőfaj, azaz a mára az élőhelyének pusztulása miatt csupán 36 ezer egyedre csappant populáció fennmaradása vagy kihalása sok más faj populációjának sorsát is képes kimutatni. A kanadai őserdők megóvása nemcsak a biodiverzitás megőrzése szempontjából kritikus, hiszen a mostani egyezmény sikere több milliárd tonna vegetációban tárolt üvegházhatású gáz légkörbe jutását akadályozza meg.

Ez a siker azonban csupán a kezdet, hiszen a civil szervezeteknek és támogatóiknak mától azon kell dolgozniuk, hogy az egyezményt aláírók a gyakorlatban is betartsák annak pontjait, hogy az egyezmény valóban képes legyen az erdőket, a biodiverzitást és a Föld éghajlatát megóvni. - Greenpeace

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése