2010. június 20., vasárnap

A vegetáriánusok boldogabbak a húsevőknél!

Az amerikaik több, mint negyede szenved kimutatható mentális egészségügyi problémákkal. Többségüket antidepresszánsokkal kezelik. Az effajta hangulatjavító-gyógyszerezésekre 12 billió dollárt költenek évente.
Egy új tanulmány kimutatta, ha ezt a pénzt pirulák helyett vegetáriánus étrendre fordítanák, sokkal kevésbé lennének depresszívek.

RÉSZLETEK: A kutatásban 138 embert (60 vegetáriánus és 78 húsevő) tanulmányoztak. A kutatók kimutatták, hogy a vegetáriánus táplálkozás jelentősen kevés omega-3 zsírsavat (EPS, DHS) tartalmaz, amit leginkább halak fogyasztásával pótolhatunk. Ez a zsírsav kulcsfontosságú mind a fizikai, mind a mentális egészségünk javításában.
Mégis... a vegetáriánusok sokkal jobb eredményeket értek el a depresszió-tesztnél, s a hangulat-profiljuk is jelentősen jobbnak bizonyult hal- és húsevő társaiknál. "Igaz, hogy az EPS és DHS bevitelének rendkívül fontos szerepe van az agyi idegsejtek fejlődésében, nem találtunk bizonyítékot, hogy ezen zsírsavak direkt bevitelének a hiánya hátrányosan hatna a hangulatra." - állítja a tanulmány. "Az eredmények vitatják, amit eddig tudtunk az étrendi zsírok és az agyfunkciók kapcsolatáról, és felveti egy eddig el nem ismert előnyét a vegetáriánus táplálkozásnak."

MIT JELENT EZ?: Korábban úgy hitték, hogy a növényi eredetű omega-3 zsírsavak (dióban, magvakban, lenmagban, olajokban), kevésbé hatásosak az agyműködés és a fizikai egészség fokozásában, mint az EPS és DHS, mivel nehezebb a szervezetünknek ezeket a növényi forrásokat használható aminosavakká alakítani. De ez az új tanulmány úgy tűnik, fejére állítja ezt a feltevést.
A kutatásban részt vevő Seventh Day Adventist vallás tagjai nem csupán kihagyják a húst az étkezésükből, s helyettesítik valami egészségtelen, húsmentes feldolgozott étellel. Étkezésük sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, menüjüket különböző egészséges ételekkel egészítik ki, mint az egészséges olajok, magvak, melyek gazdagok növényi eredetű omega-3 zsírsavban. Étrendjük alacsony arachidonsavban (AS), mely a nagyüzemi húsban található, s rengeteg egészségügyi probléma, gyulladás okozója. - rodale

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése