2010. június 17., csütörtök

Szellemvárosok #1 - Centralia

Új rovatot indítok szellemvárosok címmel.
Olyan városokat fogok bemutatni, amik mára teljesen kihaltak gazdasági tevékenység, ember által okozott vagy természeti katasztrófa által, ellenőrizetlen törvénytelenség, vagy háború miatt.

Centralia, Pennsylvania

Üdvözlet a pokolból. Ez a felirat fogadja az ideérkezőt.

 

Centralia a Pennsylvaniai Columbia megyében levő szellemváros. Népessége a több, mint 1000 lakosról (1981) 12-re (2005), majd 2007-ben 9-re csökkent egy 1962 óta tartó bányatűz miatt.

"Ez egy olyan világ volt, ahol ember nem élhetett meg, forróbb, mint a Merkúr bolygó, légköre oly mérgező, mint a Szaturnuszé. A tűz szívében a hőmérséklet meghaladta az 1000 °C-ot is. Szénmonoxid és más gázok halálos felhői örvénylettek keresztül a sziklaüregeken." David DeKok (1986)



Nem tudják pontosan, hogy a tűz, ami a várost lényegében lakhatatlanná tette, mi gyújtotta. Egy elmélet szerint 1962 májusában a város önkormányzata felkért 5 önkéntest a tűzoltóságtól, hogy takarítsák ki a szemétlerakót, ami egy elhagyott külszíni bánya mellett helyezkedett el. Ezt különösen fontos volt elvégezni a Memorial Day (háborús hősök emléknapja) előtt az ezt megelőző években is, mikor még a szemétlerakó más helyszínen volt. A tűzoltók, ahogyan megszokták, meggyújtották a szemetet, és hagyták égni egy ideig. Azonban az előző évektől eltérően, a tüzet nem oltották el megfelelően.

A tűz nem aludt el, s egy résen keresztül továbbterjedt a föld alá, egészen az elhagyatott szénbányákig.
A kísérletek, hogy eloltsák a tüzet, mind sikertelennek bizonyultak, s tovább égett az 1960-as és '70-es évek folyamán. A tűz melléktermékei, a szénmonoxid, a széndioxid és az egészséges oxigénszint hiánya káros egészségügyi hatásokat okozott számos embernek.



2010-re csupán 5 otthon maradt. Az állam vezetői mindent megtesznek, hogy kitelepítsék a lakosokat, és aztán lerombolják, ami maradt a városból. A posta törölte a város irányítószámát. A tervek szerint 2016-ban lehetne visszaköltözni az újjáépített városkába. Mivel a bánya még ma is ég, ez hihetetlennek tűnik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése