2010. július 1., csütörtök

Szellemvárosok #3 - Wittenoom

Szellemváros: olyan város, ami mára teljesen kihalt ember által okozott vagy természeti katasztrófa által, gazdasági tevékenység, ellenőrizetlen törvénytelenség, vagy háború miatt.

Wittenoom, Ausztrália


Még ma is furcsa figyelmeztető táblákat láthat az utazó Nyugat-Ausztrália egy elhagyatott kisvárosa felé autózva. A néhány kilométerenként újra és újra feltűnő táblák egészségünk károsodásának veszélyére hívják fel a figyelmet. Megérkezésünk után a táblák már az ajtók és ablakok zárva tartására szólítanak fel. Nem véletlenül.


A por mezoteliómát (egy ritka rákfajta, amit kapcsolatba hoztak az azbeszttel) vagy azbesztózist (kiterjedt tüdőszöveti hegesedés) okozhat.


Wittenoom – bár a kontinens talán legfestőibb tájainak egyikén található – a világ azbeszttel legerősebben szennyezett területe volt. A hatvanas évek közepéig csaknem hétezer, főként bevándorlókból verbuvált bányász dolgozott abban a bányában, amely a legveszélyesebbnek tartott azbesztvariánst, a krokidolitot rejtette magában. Több mint 160.000 tonnányit hoztak felszínre eből az anyagból, melyet csaknem háromezerféle termék előállítására használtak fel szerte a világban (pl. hőszigetelő anyagok).

A hétezer bányászból kétezren nagy bizonyossággal az azbeszt tartós belélegzése okán kialakult rosszindulatú betegségben haltak meg. Ezzel Wittenoom az azbeszt Csernobiljává vált…




Itt egy térkép Wittenoom-ról, középen ha ránagyítasz láthatsz néhány apró világos pontot - ott él azon emberek zöme, akik elutasították a város elhagyását. Ez ma kb. 8-10 főt jelent.
Az áramot kikapcsolták, a postai szolgáltatás megszűnt, a vízellátást lekorlátozták az állandó lakhelyekre.
Az üresen maradt épületek többségét lebontották, de így is rengeteg a hulladék (öreg autók, hordók, s sok más ócskaság). A megmaradt épületek üresek, vagy régi gépekkel, törött váltókkal, gumikkal, és ezekhez hasonlós cuccokkal vannak teletömve.



A turisták számára kínált szállások engedély nélküliek, s nem felelnek meg a környezeti és egészségügyi előírásoknak.


Egy videó Wittenoom természeti adottságairól, napfényes oldaláról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése