2010. augusztus 12., csütörtök

Szerencsehozó elefánt


Elég közel áll hozzám a festészet, így gondoltam, megosztom Veletek ezt a videót.
Meg amúgy is...
Elefántot látni szerencsés dolog!
Ganesha isten a jó szerencsét, a sikert, és az akadályok leküzdését reprezentálja.
Siva és Parvati istenek gyermeke.
Ganesha eszes, bölcs, cselekvéseiben meggondolt, vállalkozásaiban azonban bátor.
Ő az aki elpusztítja a gőgöt, az önzést. Ismeretekkel, tudással és jómóddal ruházza fel az embereket.


"Egyszer, amikor Siva hosszú távollét után hazatért, Ganeshát anyja, Parvati ajtajában őrként állva találta. Siva be akart lépni, de Ganesha megállította. Mivel nem gondolta, hogy a fia távolléte alatt így felnőtt, Siva levágta a fejét. Amikor később tisztázódott a helyzet, Parvati rávette Sivát, hogy keltse életre a fiát. Ez azonban csak úgy volt lehetséges, hogy Siva annak az élőlénynek a fejét helyezi vissza Ganesha nyakára, akit először meglát. Ez az élőlény pedig egy elefánt volt.
Ganeshát "Ekadantanak" is hívják, mert az egyik agyara törött. Azt mondják, ez az agyara akkor tört el, amikor az elefánt fejét levágták. Egy másik történet szerint Parasurama volt az, aki eltörte az agyarát. Egy nap Parasurama megérkezett, hogy meglátogassa Sivát, de Ganesha nem engedte be őt az apjához. Amikor Parasurama megpróbált elmenni Ganesha mellett, verekedni kezdtek, és Parasurama eltörte az agyarát. Parvati éppen meg akarta átkozni Parasuramát, látva fiának szerencsétlenségét, de Brahma megakadályozta ebben. Megígérte neki, hogy annak ellenére, hogy csak egy agyara van, Ganeshát minden ember, még a félistenek is tisztelni fogják.
Amikor Vjaszadeva rendszerezte és elmondta a Védákat illetve a Mahábháratát, Ganesha volt az, aki papírra vetette az írásokat.
"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése