2010. augusztus 5., csütörtök

Szellemvárosok #5 - Bhopal

Szellemváros: olyan város, ami mára teljesen kihalt ember által okozott vagy természeti katasztrófa 
által, gazdasági tevékenység, ellenőrizetlen törvénytelenség, vagy háború miatt. 


Bhopal, India


Nem igazi szellemváros, pedig annak kellene lennie. Itt történt a világ eddigi legnagyobb ipari tragédiája.


Nagyobb térképre váltás


"Bő 25 éve, egy decemberi hajnalon a Union Carbide cég üzemében egy lyukas cső révén víz került a 610-es tartályba, amelyben 42 tonna metil-izocianátot tároltak. A bekövetkező láncreakció során óriási mennyiségű gáz került a levegőbe, amelyet a keleti szél az üzem melletti, sűrűn lakott Atal-Ajub Nagar negyed felé terelt. A beszámolók földi poklot említenek – égető érzés a tüdőben, vakság, hányás, köhögési rohamok, fulladás. Tízezrek menekültek, amerre láttak. A számok szédítőek, de a köztük tátongó szakadék az, ami döbbenetes: a kormány 15 ezer, a segélyszervezetek 25 ezer, a katasztrófa következtében máig elhunyt emberről beszélnek. Tízezer ide vagy oda..."


"A bhopali üzem lezárt területét azóta 24 monszun verte, áztatta a mérget a földbe, néhányan, akik jártak bent, rozsdásodó, méreggel teli tartályokról számolnak be. A Greenpeace tíz éve megvizsgálta az üzemben talajvizet, és riasztó értékeket talált – a megengedett higanyháttérérték hatmilliószorosát, Atal-Ajub Nagar kútjaiban a szén-tetrakloridszint a megengedett 682-szerese volt. Becslések szerint mára ez az érték az akkorinak a hétszeresére emelkedett. Ezt a vizet isszák a helyiek, ebben fürdenek, és ahogy Indra Szinha, a tragédiáról könyvet megjelentetett író fogalmazott: lassan és intim módon mérgeződnek meg. Az indiai kormány nem ismeri el a veszélyt, a Union Carbide-ot azóta megvásárolta a Dow Chemicals, amely mossa kezeit. Teheti, hiszen az ország vezetése és a korrupt politikusok mindent megtesznek az Egyesült Államok és a pénz kegyeiért. A perek állnak."


"Ami leginkább felháborító, az a kettős mérce, amellyel a Nyugatot és Indiát kezelték. Bhopalban olyan rovarirtót gyártottak, amit az Egyesült Államokban rég betiltottak. Összességében pedig a több tízezer érintett annyi kártalanítást kapott, amennyit maga a Union Carbide az Erin Brockovich című film révén híressé vált amerikai tragédiában fizetett ki kétszáz károsult családnak."


1 megjegyzés: