2010. augusztus 27., péntek

2010 ... eddig ...

Az idei, 2010-es év a hőséghullámok éve lehet. 17 országban mértek rekord meleget.

"Moszkvában az átlagos hőmérséklet nyaranta 20 Celsius fok szokott lenni, ám az elmúlt hetekben 30 fok alá alig esett a hőmérő. A szárazság következtében egyre több helyen gyulladnak meg az erdők, épp ezért az orosz elnök 7 régióból háromban rendkívüli állapotot rendelt el.

Ugyancsak erdőtüzek borzolják a kedélyeket Portugáliában, ahol eddig két tűzoltó halt meg és 18 ezer hektáron égett le az erdő és a bozót az elmúlt hetekben. A legnagyobb hőséget azonban nem Európa szenvedi el, hanem Irak, Szaúd-Arábia, Niger, Pakisztán és Szudán, ahol 47 Celsius fok feletti hőmérsékletet mértek június óta. A sok-sok önálló hőmérsékleti csúcs is egy rekordnak számít, mivel utoljára 2007-ben mértek egyszerre 14 új hőségcsúcsot. Idén már 17 államban dőlt meg a rekord.

Természetesen a hőség szedi az áldozatait is, Oroszországban és Észak-Indiában több ezer idős ember halt meg a forróság következtében. 2003-ban egy hasonló hőséghullám 15 ezer ember halálát okozta.

Ázsia hőségrekordja is megdőlt idén: a pakisztáni Mohenjo-daro településen a pakisztáni meteorológiai állomás mérése szerint 53 Celsius fokos volt a meleg. A hőséghullám azonban az amerikai kontinenst is elérte: Las Vegasban, Atlantic City-ben, Washingtonban, Baltimore-ban és Trentonban a múlt hónapban ugyancsak megdőltek a hőségrekordok.

Miközben 2010 az eddigi legmelegebb júniusi hónap volt az elmúlt 160 évben, addig a világon egyetlen hideg rekord dőlt csak meg: Afrika nyugati részén Guineában még januárban 1.4 Celsius fokot mértek. A 9 napos szokatlan hidegben elfagytak a vetések és sok háziállat is elpusztult."

Rekord melegek 2010-ben a világban:
Fehéroroszország, Augusztus 7., 38.9C, Gomel
Ukrajna, Augusztus 1, 41.3C Lukhansk, Voznesensk
Cyprus, Augusztus 1., 46.6C Lefconica
Finnország, Július 29., 37.2C, Joensuu
Qatar, Július 14., 50.4C, Doha repülőtér
Oroszország, Júliis 11, 44.0C, Yashkul
Szudán, Június 25., 49.6C, Dongola
Niger, Június 22, 47.1C, Bilma
Szaúd-Arábia, Június 22., 52.0C, Jeddah
Csád, Június 22, 47.6C, Faya
Kuvait, Június 15., 52.6C, Abdaly
Irak, Június 14., 52.0C, Basra
Pakisztán, Május 26., 53.5C, Mohenjo-daro
Burma, Május 12, 47C, Myinmu
Ascension-sziget, Március 25, 34.9C, Georgetown
Salamon-szigetek, Február 1., 36.1C, Lata Nendo
Kolumbia, Január 24., 42.3C, Puerto Salgar


Most lássunk néhány nagy katasztrófát az idei évből a teljesség igénye nélkül!


Haiti földrengés

A 2010-es haiti földrengés a Richter-skála szerinti 7,0 erősségű, pusztító földrengés volt, melynek központja Port-au-Prince-től, Haiti fővárosától 25 km-re volt. A rengések 2010. január 12-én kedden kezdődtek. A földrengés a talaj szintje alatt 13 km-rel indult el. Az Amerikai Földtani Intézet számos utórengést regisztrált, melyek közül tizennégynek az erőssége a Richter-skálán 5 és 5,9 között volt. A Nemzetközi Vöröskereszt becslései szerint a rengések három millió embert érintettek, közülük a halálos áldozatok számát a WHO 45 000-50 000 főre becsülte, a szám azonban mára már elérte a 170 000-et is.


Oroszországi tüzek


Oroszország július közepétől fulladozik a területet sújtó heves hőhullámban, sorra döntve a korábbi meleg rekordokat.
A hőség aszályt, a termények pusztulását és erdőtüzeket okoz, füstbe borítva Moszkvát és egyre komolyabb fenyegetésként tornyosulva több kulcsfontosságú nukleáris létesítményre. A moszkvai egészségügyi hatóság jelentése szerint a főváros napi halálozási rátája a duplájára, az átlagos 360-380-ról 700-ra emelkedett. Az elődleges ok egy "blokkoló esemény", egy stabil anticiklon, ami szubtrópusi légtömegeket szállít Afrikából Oroszország nyugati területére. Ezek a blokkoló események természetszerűleg alakulnak ki, bizonyított, hogy számukat növeli az alacsony naptevékenység, és beszámolók szerint a Nap aktivitásának minimumán van.
.
A most megélt blokkoló események nem csupán Oroszországra korlátozódtak, ugyanez indította be a pakisztáni áradásokat, és nagy valószínűséggel a kínai felhőszakadásokhoz is hozzájárult, ami augusztus 11-én egy halálos földcsuszamlást eredményezett. Hasonló blokkoló esemény idézte elő az USA-ban július elején tapasztalt szokatlanul magas hőmérsékleteket is. Az éghajlatváltozás és a vele járó globális felmelegedés tovább emeli a hőmérő higanyszálát és egyre sűrűbbé és súlyosabbá teszi a hőhullámokat.

Pakisztáni árvíz 

A szörnyű pusztulás Pakisztánban remek példa arra, hogy a katasztrófák bármikor és bárhol felüthetik a fejüket.
A több, mint 2 hétig tartó könyörtelen monszunok legalább 1600 ember halálát, és milliók hajléktalanná válását okozták. Egészségügyi szakemberek a kolera elterjedésétől tartanak.
Az állatok sokkal kevésbé vannak felszerelve egy katasztrófa túlélésére, mint az emberek. Feltehetően jobban szenvednek, és többen pusztulnak el, mióta a mentőalakulatok változatlanul arra koncentrálnak, hogy az emberi túlélők számára létfontosságú élelmet, vizet és egészségügyi ellátást biztosítsanak. Tudósítások szerint több ezer marha fulladt meg a kiáradt vizekben. Az életben maradt kecskék, juhok és más állatok reménytelenül kutatnak némi élelem után a kihalt, sáros földarabkákon.



Fülöp-szigetek

Az év eleje óta tartó szárazság miatt a manilai vízellátás mostanra veszélybe került, ezért a Fülöp-szigetek kormánya elrendelte az eső mesterséges előidézését a fővárost kiszolgáló legnagyobb víztároló közelében.
Az esőcsinálás jól ismert módszerére, az ezüst-jodid kristályok légkörbe szórására azért van szükség, mert ha még néhány napig folytatódik a száraz idő, akkor a délkelet-ázsiai ország fővárosának lakóit ellátó Angat víztárolóban lévő vízkészlet már csak alig egy hónapra lesz elegendő - mondta el Rogelio Singson közmunkaügyi miniszter.
A fővárosnak és környékének 3,5 millió lakosa szenved már most a vízhiánytól, és a helyzet akár rosszabbra is fordulhat. Singson felhívta a polgárok figyelmét arra, hogy spóroljanak a vízzel, és sajnálkozott amiatt, hogy a tíz nappal ezelőtt Luzon északi részén végigsöprő, esőt hozó Conson tájfun elkerülte Manilát.
A Fülöp-szigeteken már megkezdődött ugyan a bőséges csapadékot hozó nyári monszun időszaka, ennek ellenére az utóbbi hónapokban szokatlan szárazság sújtja az országot. Manilában a vízhiány miatt nem üzemel számos étterem, mosoda, autómosó, és az ivóvízszállítással foglalkozó cégek is felfüggesztették működésüket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése