2010. július 8., csütörtök

Szellemvárosok #4 - Gilman

Szellemváros: olyan város, ami mára teljesen kihalt ember által okozott vagy természeti katasztrófa által, gazdasági tevékenység, ellenőrizetlen törvénytelenség, vagy háború miatt. 

Gilman, Colorado


Nézz körül!


Nagyobb térképre váltás


A városkát 1886-ban alapították a coloradói ezüstláz idején, később az ólom- és cinkbányászat központjává vált. A település az Eagle-bánya köré épült. 1984-ben az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal kitelepítette a lakosokat mérgező szennyeződések (nehézfém), beleértve a levegő és a talajvíz szennyezettségét is, valamint a bányák nem jövedelmező működtetése miatt. Jelenleg a szellemváros magántulajdonban van szigorúan elzárva a nyilvánosság elől.


A település a vandalizmus áldozata lett, a főutca tele van feliratokkal. A több, mint 20 éves rongálás szinte minden üveg tárgyat megsemmisített, csak néhány ép ablak maradt.
Ennek ellenére a város egyes részei máig úgy festenek, mint a bánya bezárásakor. A fő aknalift még mindig készen áll az érces vagonok számára. Számos kocsi és teherautó maradt a garázsban, ahogy a tulajdonosok hagyták.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése