2010. július 5., hétfő

A biotej megmentheti az életed!

Egy új tanulmány kimutatta, hogy organikus tej fogyasztásával csökken a szívroham kockázata.

Nagyon sok okot találhatunk, hogy vásárlásnál a valamivel drágább biotejet válasszuk:
Az ökológiai gazdálkodásokban nevelt tehenek nincsenek telepumpálva szintetikus növekedési hormonokkal, s nem kezelik őket feleslegesen antibiotikumokkal. (Amerikában az antibiotikumok 70%-át az állattartásban használják el!) Az "ökotehenek" kikerülik az ipari mértékű, szennyező állatetetési folyamatokat is. Az új tanulmány szerint, az általuk termelt tej fogyasztásával megelőzhető a szívroham.

Az American Journal of Clinical Nutrition-ban kiadott tanulmány 3623 felnőttet vizsgált Costa Rica-ból, ahol a teheneket leginkább legelőn nevelik, ellentétben az USA-val, ahol gabonával táplálják őket. Az alanyok fele átélt már egy nem végzetes szívrohamot, míg másik felük teljesen egészséges volt. A kutatók információkat gyűjtöttek a táplálkozásról, fizikai aktivitásról, mintákat vettek a zsírszövetből. Kielemezték, hogy egy zsírsav, név szerint konjugált linolsav (CLA) elsősorban tejtermékekben található meg. A legelőn tartott tehenek teje gazdagabb CLA-ban, mivel gyomruk a megfelelő savtartalmat biztosítja az enzimek (amik a CLA-t előállítják) normális működéséhez. Azonban ha kukoricával etetik őket, az növeli a gyomor savasságát, így az enzimek nem tudnak megfelelően működni.

 Krisna-völgyi tehenészet

Azoknál az embereknél, akik zsírszövetében a legmagasabb koncentrációban jelen volt a CLA, 36%-al kisebb a szívroham kockázata. Figyelembe vettek egyéb szokásokat, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, vagy a betegség előfordulását a családban.


A kutatás kimutatta, hogy a biotejben 5x annyi CLA található, mint a hagyományos tejekben. A CLA védelmező hatása ilyen mértékben már a tejben található telített zsírsavak okozta ártalmakat is kiegyenlíti. A teljes tej a leggazdagabb CLA-ban, mivel a CLA egy zsír fajta. Tehát mikor csökkentjük a zsírtartalmat, vele együtt a CLA szintet is csökkentjük. Szerencsére a legelőn tartott tehenek teje sokkal kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint a hagyományos tej, így fogyasztásával nyugodtan élvezhetjük a CLA (ami egy többszörösen telítetlen zsírsav) előnyeit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése