2010. március 16., kedd

Gyors látogatás a tehenészetben

Újra volt alkalmam benézni a Krisna-völgyben található tehenészetbe, ezúttal azonban idő hiányában csak egy gyors látogatásra futotta...


Krisna-völgy esetében nem egyszerű állattartásról beszélünk, hanem tehénvédelemről.
A két tevékenység között lényeges különbség van.
Az állattartás célja - mint ma szinte mindennek - a lehető legnagyobb profit elérése. Az állatok ebben a rendszerben gépies termelő egységekké válnak, életük a minél nagyobb mennyiségű termék előállításáról szól.
A tehénvédelem alapjaiban eltér ettől.
A termelés alappilléreit jelentő tehenek és ökrök a vegetáriánus közösség számára rendkívül fontosak. Az itt élők tisztelik ezeket az állatokat, hiszen tejükkel igen fontos táplálékhoz jutnak, munkaerejük segít a földművelésben, jó minőségű trágyájukat a kertészetben hasznosítják. Emellett különösen fontos szerepet kapnak a társadalomban. A völgyben élő jószágoknak mind külön nevük van, hiszen külön személyiséggel is rendelkeznek. Nem kihasználni szeretnék őket, hanem megfelelően gondoskodnak róluk, s elfogadják, amit kapnak tőlük. Anyaként tekintenek a tehenekre, és életük végéig felelősséget vállalnak értük.
A bikák helyzete a mai társadalomban eleve esélytelen, mindenképpen valamelyik húsboltban végzik. Ellenben a tehénvédelemben az ökrök szerepe is igen jelentős. A védikus kultúrában olyan a kapcsolat velük, mint az apával. Segítenek a földművelésben, szántanak, vetnek velük, vagy árut szállító szekerek elé fogják őket.
Amikor az állatok elérik azt a kort, nyugdíjazzák őket, majd természetes haláluk után elhamvasztják testüket.


A tehenészetben az ismertebb magyar tarka mellett más fajtákkal is találkozhatunk.
 A zebu rendkívüli hő- és szárazságtűrő állat, jellegzetes púpot visel a marján, amellyel jobban tudott alkalmazkodni a forró égövi környezethez, mint a többi szarvasmarha. Púpja, ugyanúgy zsírpúp, mint a tevéké. A többi ősi háziállat fajtákhoz hasonlóan kevésbé érzékenyek a betegségekre.


Fajta-átalakító keresztezések folynak a völgyben. A zebuk és a nyugati tehenek akadálytalanul keresztezhetőek, melynek során a zebu-gének a dominánsak, jó tulajdonságaikat tehát gyorsan örökítik.
A képen látható bocik már ilyen keresztezésből születtek.
  
Lalita the youngest calf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése