A spárgaszezon áprilistól egészen júliusig tart - érdemes ezt az időszakot kihasználni, és minél többet fogyasztani ebből a négyezer éves múlttal rendelkező zöldségből!
„Ne feledd sose barátom, hogy a fölséges eledelnek a csúcsa a legfölségesebb” - tanácsolja nem kisebb ínyenc, mint Apicius.
Itthon kétféle spárgával találkozhatunk a piacokon – a fehér és a zöld spárgával. A fehér spárgát földtöltésekben, úgynevezett 30-35 cm magas bakhátak alatt termesztik, ezért is fehér. A zöld spárga a föld felett nő, így a napsütés hatására klorofill képződik a növényben – ettől kapja üde, zöld színét. Az íze erőteljesebb, zamatosabb. Mindkét fajta spárgának legfinomabb része a csúcsa, a zsenge, rügyes rész.
- Rengeteg C- és E-vitamint, A-provitamint és folsavat tartalmaz.
- Rendszeres fogyasztása jó hatással van a bőrre. Csökkenti a pattanások és az ekcéma kialakulásának esélyét, véd a ráncosodástól.
- B-vitamin- tartalma segít a haj és köröm egészségének megőrzésében.
- Vízhajtó hatással bír, ezért fogyasztása a vesegondokat is enyhítheti.
- Lúgtartalma miatt mindenki számára ajánlatos, helyreállítja ugyanis a vér egészséges sav-lúg egyensúlyát.
- Folyamatos használata csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti a reumatikus fájdalmakat és a köszvényt.
- A nyers spárgalé vesekő kioldására is alkalmas.
A spárgakrémlevest már sokan ismerik, így most egy másfajta felhasználási módot szeretnék ismertetni:
Spárgás lepény
Hozzávalók:
1 tepsinyi friss levelestészta
kb. 12 db zöldspárga (kemény végektől megszabadított)
6 ek. mascarpone (vagy bármilyen natúr krémsajt)
4 ek. frissen reszelt parmezán
pirított mandula és/vagy fenyőmag
só
bors
olívaolaj
Jó étvágyat!
A spárga egyéb hatásairól egy korábbi bejegyzésben olvashattok: ITT.
„Ne feledd sose barátom, hogy a fölséges eledelnek a csúcsa a legfölségesebb” - tanácsolja nem kisebb ínyenc, mint Apicius.
Itthon kétféle spárgával találkozhatunk a piacokon – a fehér és a zöld spárgával. A fehér spárgát földtöltésekben, úgynevezett 30-35 cm magas bakhátak alatt termesztik, ezért is fehér. A zöld spárga a föld felett nő, így a napsütés hatására klorofill képződik a növényben – ettől kapja üde, zöld színét. Az íze erőteljesebb, zamatosabb. Mindkét fajta spárgának legfinomabb része a csúcsa, a zsenge, rügyes rész.
Mit tudunk a spárgáról?
- Ez az egyik legegészségesebb növény, fogyókúrázók is bátran ehetik. Száz grammja mindössze 14 kalóriát tartalmaz.- Rengeteg C- és E-vitamint, A-provitamint és folsavat tartalmaz.
- Rendszeres fogyasztása jó hatással van a bőrre. Csökkenti a pattanások és az ekcéma kialakulásának esélyét, véd a ráncosodástól.
- B-vitamin- tartalma segít a haj és köröm egészségének megőrzésében.
- Vízhajtó hatással bír, ezért fogyasztása a vesegondokat is enyhítheti.
- Lúgtartalma miatt mindenki számára ajánlatos, helyreállítja ugyanis a vér egészséges sav-lúg egyensúlyát.
- Folyamatos használata csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti a reumatikus fájdalmakat és a köszvényt.
- A nyers spárgalé vesekő kioldására is alkalmas.
A spárgakrémlevest már sokan ismerik, így most egy másfajta felhasználási módot szeretnék ismertetni:
Spárgás lepény
Hozzávalók:
1 tepsinyi friss levelestészta
kb. 12 db zöldspárga (kemény végektől megszabadított)
6 ek. mascarpone (vagy bármilyen natúr krémsajt)
4 ek. frissen reszelt parmezán
pirított mandula és/vagy fenyőmag
só
bors
olívaolaj
- A sütőt előmelegítem 180 fokra.
- Összekeverem a mascarpone sajtot a reszelt parmezánnal.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a tésztát, körben visszahajtogatom a széleit, megkenem a parmezános krémsajttal, sózom, borsozom és ráteszem a spárgát, valamint a pirított magvakat.
- Meglocsolom extra szűz olívaolajjal és 20-25 perc alatt készre sütöm.
Jó étvágyat!
A spárga egyéb hatásairól egy korábbi bejegyzésben olvashattok: ITT.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése