2010. augusztus 19., csütörtök

Nyári zöldséges muffin

Új muffinsütő érkezett a háztartásba. Muszáj volt felavatnom!


Hozzávalók:

Tészta (1 csésze 2,5 dl):
2 csésze liszt
fél csésze reszelt sajt
1 tk sütőpor
1 tk só
¼ kk asafoetida (elhagyható)
2,5 dl joghurt
3 ek olívaolaj
1 tk szódabikarbóna
egy ek szezámmag a szóráshoz

Egy tálban gondosan elkeverjük a lisztet, a sütőport és a sót, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és az asafoetidát. Egy másik tálban összekeverjük a joghurtot, a szódabikarbónát és az olajat. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és néhány mozdulattal eldolgozzuk.

Töltelék/szósz:
(Igazából bármilyen zöldség megteszi, amit otthon találunk. Én most paprikából és paradicsomból készítettem.)
3 paradicsom
1 paprika
3 ek olívaolaj
1/2 kk asafoetida
1/2 kk római kömény
csipet só
csipet bors

Az olajon pár másodpercig megfuttatjuk az asafoetidát és a római köményt. Hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát. Közben a paradicsomokat leforrázzuk, s megszabadítjuk a héjától. Ezután felkockázzuk, s hozzáadjuk a paprikához. Kb. 10 percig hagyjuk a zöldségeket rotyogni. Ízlés szerint sóval, borssal és egyéb fűszerekkel ízesítjük.
Az elkészült szószból egy keveset hozzákeverünk a tésztához.


Muffinpapír híján sütőpapírból vágtam kis négyzeteket, s azzal béleltem ki a sütőformát. Ezután a tésztát egyenlően elosztjuk a lyukakba. A tölteléket igyekszünk a muffinok közepébe juttatni, és ott is tartani. Miután végeztünk, megszórjuk a tetejüket szezámmaggal (egy-két csepp szósz is mehet a színe miatt).
Előmelegített sütőben 200-220 fokon 10 percig sütjük, majd 180 fokon további 15 percig. Mielőtt késznek nyilvánítjuk, végezzünk tűpróbát. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk még 10 percig a formában, és csak azután szedjük ki a muffinokat.


A maradék szószt tálalhatjuk mellé mártogatónak, de készíthetünk hozzá akár paradicsom csatnit is!
Ha vendégeket várunk, nagy sikert arathatunk vele! Egyszerű és finom!



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése